Door op "Alles accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons ​​privacybeleid voor meer informatie.

Verlies- en rouwbegeleiding

Wat is rouw? Welke impact heeft rouw? Plotsklaps ziet je wereld er anders uit. Je wereld is onder je voeten weggeslagen. Je dromen in duigen. Je gedachten, je gedrag, je gevoelens…. het is allemaal anders en niets lijkt meer normaal. (Een deel van) je “zekerheden” zijn verdwenen. Je kunt nauwelijks nog nadenken, laat staan nadenken over je toekomstverwachtingen of wensen. Wellicht verstop je je achter je gevoelens. Maar dat houd je uiteindelijk niet vol.

Je kunt er niet omheen, verlies hoort bij het leven. En hoe meer je iets of iemand hebt liefgehad des te zwaarder is het verlies dat erbij hoort en je te maken krijgt met rouw. En dat valt tegen en zal een zware opgave zijn. Maar wat is rouw? Hoe voelt rouw? Dat gaat niet puur en alleen over verdriet. Het is meer dan dat. Naast verdriet bestaat rouw uit een scala aan emoties, zoals boosheid, angst, eenzaamheid, je in de steek gelaten voelen, machteloosheid en zelfs opluchting. Dat voelt bij ieder persoon anders. Men zegt ook wel eens: "rouw is de achterkant van de liefde." Het is de prijs voor het gehecht zijn aan de dingen die voor jou waarde hebben. Het maakt je dus tot een mens met een heel palet aan gevoelens.

En dat is hard werken. Je zult je in je rouwproces moeten gaan aanpassen op die veranderde situatie waarin je bent belandt. Aan de ene kant het verdriet om wat er was (verliesgericht) en aan de andere kant het (plezier in het) leven weer geleidelijk oppakken (herstelgericht). Verlies en verandering gaan daarin vaak samen met verandering in je identiteit.

Verlies kan betrekking hebben op:

  • Verlies door overlijden van een dierbare;
  • Een scheiding in relationele sfeer;
  • Verlies van gezondheid door bijvoorbeeld kanker of een hersenbeschadiging;
  • Verlies van werk, het kwijt raken van een baan;
  • Ongewenst kinderloos;
  • De ervaring van een miskraam (al is dit lang geleden);
  • Leven met een partner of ouder met dementie.

Wat kan ik voor je betekenen?

Een eerste stap is een vrijblijvende kennismaking. Dat kan per mail, online, telefonisch of persoonlijk. Omdat ik de volledige aandacht geef aan mijn cliënten of klanten zul je geen telefoonnummer aantreffen op deze site. Laat je contactgegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op.

Maak kennis