Door op "Alles accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons ​​privacybeleid voor meer informatie.

Tastbaarheden & Herinneringen (die je nu nog niet wilt hebben)

Tastbaarheden & Herinneringen (die je nu nog niet wilt hebben)

Overleven: neem verlies en rouw tot je.

Pas op!

Hoor ik hem roepen. En snel duik ik opzij. Een zware doos met spullen scheert langs mijn hoofd en valt op de grond. “Net op tijd!”, roep ik richting het zoldergat. Ik ben een vriend aan het helpen verhuizen. De hele zolder moet leeg en man, man, die ligt tjokvol. Een kringloopwinkel zou er het interieur mee kunnen vullen. “Wie wat bewaart, die heeft wat”, zeg ik met een knipoog tegen hem, waarop hij hard moet lachen. Ik loop zoldertrap op en af om de ene na de andere doos naar – uiteindelijk - de begane grond te brengen. En zodoende schiet het lekker op en raakt de zolder half leeg. Ik ben op de begane grond een aantal dozen aan het ordenen. Het valt mij op dat het gestommel op zolder plots is gestopt. Ik loop naar de eerste verdieping, dan trap nummer twee, naar de zolder. Ik sta bovenaan op de zoldertrap, hou mijn handen vast aan de reling en steek mijn hoofd net door het gat de ruimte in. Mijn ogen zoeken hem op. Ik zie hem helemaal achterin de hoek van de zolder staan, met in de rechterhand een geopende schoenendoos. De deksel ligt op de grond. Hij zakt door z’n knieën op de vloer. Hij schiet vol, begint hard te huilen en drukt het doosje en twee foto’s - die hij in zijn linkerhand heeft - tegen zijn hart. Ik zet mijn laatste 3 stappen op de traptreden, loop naar hem toe en leg mijn arm om zijn schouder. Ik realiseer me dat hij het doosje vol met tastbare herinneringen is tegengekomen van zijn overleden vriendin, inmiddels 5 jaar geleden.

Maak verbinding met je dierbare

Ook al is zij definitief weg uit het heden, zij blijft voor altijd in zijn hart.

Hij heeft alle mooie momenten met haar in zich opgeslagen. Een herinnering kan tegelijkertijd een reden van verdriet of een aangename herinnering en troost zijn. En als dan tastbare spullen weer in je handen belanden hebben die een symbolische betekenis waarbij een persoonlijk verhaal hoort. De vastgelegde herinneringen in je lijf beleef je opnieuw. De verbinding is (weer) gelegd.

Dit is hoe je de verbinding met rouw aan kunt gaan

"Pas dán kan de liefdesenergie weer stromen".

Nadat je onverwerkt verlies (gestolde rouw) zowel fysiek als emotioneel bent aangegaan. Je zult het eerst onder ogen moeten zien. En voelen wat het met je doet. Niet de rouw verdringen door ervoor weg te lopen of in je eigen verdriet te verdrinken. Maar accepteren dat het zo is. Er voor open staan. Open voor je gevoelens maar ze niet de boventoon laten voeren. Daarmee kan ik je begeleiden.

Lees ook:

Lees ook: Lijnen van verbinding: Burn-out

Lees ook: Lijnen van verbinding: Het graf

Lees ook: Lijnen van verbinding: Muziek (en jouw connectie tot rouw)


Wat kan ik voor je betekenen?

Een eerste stap is een vrijblijvende kennismaking. Dat kan per mail, online, telefonisch of persoonlijk. Omdat ik de volledige aandacht geef aan mijn cliënten of klanten zul je geen telefoonnummer aantreffen op deze site. Laat je contactgegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op.

Maak kennis