Hoe moet ik rouwen?
Opmerkelijk: rouwen om achterliggend verdriet.
“Een burn-out?! Welnee!”, vertelt een vriend van me tegen zijn arts. Hij bezocht zijn arts vanwege lichamelijke klachten. Hij houdt van zijn werk. En heeft momenteel een leidinggevende functie met grote verantwoordelijkheid. Hij is de oudste van het gezin en hielp vroeger als kind al mee de winkel van zijn vader draaiende te houden. Zijn moeder was vaak ziek, waardoor ze nauwelijks de zorg voor de andere 3 broertjes aankon. Zo leerde hij al op jonge leeftijd om aan te pakken. Hij had een strenge vader. Ruimte voor verdriet was er niet in zijn ogen. Het was altijd tranen inslikken en doorgaan. En dat neemt hij tot op de dag van vandaag met zich mee. Tijdens een boswandeling schiet hij plots vol van emoties. Hij vertelt: “Een paar maanden geleden heeft mijn vrouw een miskraam gehad. Ze is er kapot van. Ik kan het intense verdriet van haar niet aan zien. Ik ben meteen doorgegaan met werken, ook om mijn eigen verdriet weg te stoppen. Daardoor is er ook een stuk minder intimiteit ontstaan.” Maar er bleek meer aan de hand. Het is niet alleen de miskraam die voor verdriet zorgt. Was er voor hem überhaupt wel een welkom? Er zit een heel verhaal (aan gevoelens) achter m.b.t. zijn jeugd.
Niet doorleefde rouw komt op andere momenten weer naar boven.
Meestal waarop andere tegenslagen zich aandienen. Oud verdriet komt naar boven. Die onzekerheid, hoelang gaat het duren, wat staat me nog te wachten en vooral: hoe moet ik rouwen? Gevoelens van verwarring geven niet echt houvast. Allemaal vraagtekens. Maar één ding is zeker: toch heb je de rouw te nemen.
Rouwen volgt op Afscheid in de Verliescirkel.
Als je je hebt verbonden met iets of iemand, moet je leren te leven zonder datgene wat je liefhad. Dat kan iemand zijn die je dierbaar was. Maar ook bijvoorbeeld een ziekte waardoor je niet meer zelfstandig kunt functioneren of werken, verlies van je baan, je land van herkomst, van vrijheid of wellicht van je eigen identiteit. En hoe rouwen gaat is afhankelijk per persoon en situatie. Een hechtingsstijl kan hierop van invloed zijn. Heb jij die bij jezelf al ontdekt? Ik ondersteun je er graag bij.
De Verliescirkel (thema 5): Rouwen.
Lees ook:
> De Verliescirkel: zes thema’s voor een inzichtelijk rouwproces.
> Welkom (thema 1): is je welkom wel onvoorwaardelijk?
> Hechting (thema 2): het onbewuste proces in je relatie.
> Intimiteit en seksualiteit (thema 3): Un)happy single: waarom jij geen intimiteit toelaat.
> Afscheid nemen (thema 4): Hoe afscheid nemen de man volledig in zijn greep hield.
> Betekenis geven (thema 6): Hoe betekenis te geven aan je leven na ingrijpend verlies.
Een eerste stap is een vrijblijvende kennismaking. Dat kan per mail, online, telefonisch of persoonlijk. Omdat ik de volledige aandacht geef aan mijn cliënten of klanten zul je geen telefoonnummer aantreffen op deze site. Laat je contactgegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op.
Maak kennis