Door op "Alles accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons ​​privacybeleid voor meer informatie.

Muziek (en jouw connectie met rouw)

Lijnen van verbinding: Muziek (en jouw connectie met rouw)

Kracht van muziek

Er zit alles in.

Mijn gedachten dwalen af. Ik ben totaal niet bezig met hetgeen ik aan het doen ben. De muzikale klanken nemen me mee naar die ene gebeurtenis van jaren geleden. De herinneringen komen boven. Het emotioneert me. En ik denk: “Wat was dát een mooie tijd.” Ik blijf zolang het muzieknummer duurt erin ‘hangen’. Totdat de DJ het nummer afkondigt. Ik ben weer in het heden beland.

Ik heb het altijd geroepen: in muziek zit álles. Die ene melodie, die ene zin die de zanger(es) zingt. De samenhang van alle klanken. Muziek is emotie. En is daarom zo mooi. De Poolse componist en pianist Frédéric Chopin omschreef het zo: “Muziek is de blikopener van je ziel.”

Muziek, rouw en verbondenheid

Je ervaart de verbondenheid.

Muziek is voor veel mensen belangrijk. We luisteren het via verschillende apparaten of online. We bezoeken concerten, festivals of gaan naar het theater. Maar het kan je ook overvallen en soms op momenten dat je het misschien niet wilt. Een bepaald muziek nummer dat je hoort op de radio waarvan je weet dat dat nummer tijdens de uitvaart is gedraaid. Of je hoort een nummer in je eigen moerstaal van je land van herkomst. De pijn en verdriet nemen even de overhand. De rouw steekt op. Je ervaart de verbondenheid. Herinneringen komen boven van die of datgene waarvan je afscheid hebt genomen.  

Muziek is mooi.

Maar wat doe je als het je eigen verlies raakt?

Muziek ‘spreekt’, maar is niet vergelijkbaar met taal. En toch heb je er een band mee. Zonder ook maar iets te zeggen maakt muziek een verbinding met je lichaam. Het kan je raken tot op het bot. In positieve en negatieve zin. Bijzonder hoe muziek je mee kan nemen naar het verleden, het heden en de toekomst. Naar bepaalde gebeurtenissen, momenten of personen. Zelfs na een lange tijd kunnen herinneringen met een sterke emotie worden opgeroepen door muziek. Een onderzoek wees uit dat muziek in staat is de overledene zodanig in herinnering te roepen dat deze als ‘aanwezig’ wordt ervaren. Dit kan tegelijkertijd als troostrijk en verdrietig ervaren worden. Maar het kan je ook leren om te gaan met verdriet.

Lees ook:

Lees ook: Lijnen van verbinding: Burn-out

Lees ook: Lijnen van verbinding: Het graf

Lees ook: Lijnen van verbinding: Tastbaarheden en herinneringen (die je nu nog niet wilt hebben)

Wat kan ik voor je betekenen?

Een eerste stap is een vrijblijvende kennismaking. Dat kan per mail, online, telefonisch of persoonlijk. Omdat ik de volledige aandacht geef aan mijn cliënten of klanten zul je geen telefoonnummer aantreffen op deze site. Laat je contactgegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op.

Maak kennis