Door op "Alles accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons ​​privacybeleid voor meer informatie.

Hechting

Het onbewuste proces in je relatie: hoe een patroon uit het verleden zich herhaalt in het heden. Hoeveel impact heeft het op jouw leven?

Het onbewuste proces in je relatie

“Ik wil graag eerder langskomen, kan dat?”

Ik heb een cliënt aan de telefoon. Hij is 40 en heeft 20 jaar een relatie met zijn vrouw. Het loopt niet lekker meer. In deze periode is de relatie een keer verbroken geweest maar ze zijn daarna weer bij elkaar gekomen. Momenteel hangt het aan een zijden draadje. Einde van de week is er een afspraak gecanceld. Zij nemen die plek in en zijn meer dan welkom.

Hechtingservaringen (die als herinneringen opgeslagen zitten in jouw lichaam)

“Ik loop op mijn tenen. Als ze me overdag belt, kan ik al vaak inschatten hoe gespannen ze is,” vertelt hij.

Zij antwoord met tranen in haar gezicht: “Geen idee waardoor het komt. Ik merk dat ik behoefte heb om aandacht van je te krijgen en tegelijkertijd erger ik me aan jou en wil ik afstand van je nemen.” Zij heeft nog 2 oudere zussen. Haar ouders zijn gescheiden toen zij twaalf was. Daar was ze blij om. Er was namelijk veel ruzie in huis tussen haar ouders. Zij besloot bij haar vader in te trekken, de andere twee zussen kozen voor haar moeder. Ze was veel alleen. Haar vader was een workaholic en was dus weinig thuis. Op zich vond ze dat niet erg, ze had rust. Zeker na jaren van ruzies in haar ouderlijke huis. Toch voelde ze zich wel eens eenzaam. Ze zocht contact met haar vrienden. Maar op het moment dat vrienden te veel vroegen van haar nam ze weer afstand. Ze voelde zich net een jojo. En dat is nu herkenbaar in haar relatie. Een patroon uit het verleden herhaalt zich in het heden. De zelfstandigheid door op zichzelf aangewezen te zijn leerde ze van haar vader. Terwijl haar moeder haar leerde om compact bij de ander te blijven. Nu wil ze hulp om het anders in haar relatie aan te pakken.

Hoe(on)veilig ben jij gehecht?

Hoe iemand omgaat met verlies is in belangrijke mate bepaald door de hechtingsstijl.

Naar mate het leven vordert, legt het steeds meer andere nadrukken. Een steeds groter wordend netwerk van beïnvloedende personen of hechtingsfiguren heeft invloed op het denkvermogen op jonge leeftijd. Het omgaan met verlies van een hechtingsfiguur wordt ook beïnvloed door de ontwikkelingsfase waarin iemand zich bevindt.

De Verliescirkel (thema 2): Hechting.

Lees ook:

> De Verliescirkel: zes thema’s voor een inzichtelijk rouwproces.

> Welkom (thema 1): is je welkom wel onvoorwaardelijk?

> Intimiteit en seksualiteit (thema 3): Un)happy single: waarom jij geen intimiteit toelaat.

> Afscheid nemen (thema 4): Hoe afscheid nemen de man volledig in zijn greep hield.

> Opmerkelijk: rouwen (thema 5) om achterliggend verdriet.

> Betekenis geven (thema 6): Hoe betekenis te geven aan je leven na ingrijpend verlies.

Wat kan ik voor je betekenen?

Een eerste stap is een vrijblijvende kennismaking. Dat kan per mail, online, telefonisch of persoonlijk. Omdat ik de volledige aandacht geef aan mijn cliënten of klanten zul je geen telefoonnummer aantreffen op deze site. Laat je contactgegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op.

Maak kennis