Door op "Alles accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons ​​privacybeleid voor meer informatie.

Het Graf

Lijnen van verbinding: Het graf

Troost bij rouw

Wat jouw onderliggende oorzaak kan zijn.

Ik schuif het poortje met mijn handen open. Ik bevind me op een begraafplaats met de intentie om een graf te bezoeken. De herfst heeft inmiddels zijn intrede gedaan. Dat is te merken. Het is frisjes, het waait nogal en de vallende bladeren vliegen me om de oren. Aangekomen bij het graf zie ik dat bladeren de liggende grafsteen camoufleren. Ik besluit het graf – zover het kan – schoon te maken. Bij het kraantje dat zich aan de rand van de begraafplaats bevindt vul ik een emmertje met water. Ik ben niet de enige die aanwezig is. Een mevrouw op behoorlijke leeftijd – die ook graag water wil hebben – begint tegen me te praten. “Bent u ook voor uw dierbare overledene aan het zorgen?”, vraagt ze. “Ja, dat klopt”, antwoord ik. “En u?”, vraag ik. Ze antwoordt met de woorden: “Ach, het enige dat ik nog kan doen, is naar de begraafplaats gaan en bloemetjes op zijn graf zetten. Ik wil graag dat het er mooi uit ziet.” Blijkt dat mevrouw haar zoon op 60-jarige leeftijd verloren heeft aan kanker.

Verbinding tegen eenzaamheid

Om maar niet alleen te hoeven zijn.

Een grafbezoek is voor ouders een manier om één van de laatste tastbare banden te onderhouden met een kind dat ze verloren hebben. Dit kan troostend en bevrijdend werken, doordat ze de zorg voor het welzijn van hun overleden kind deels voort kunnen zetten door het graf te onderhouden. Sommige ouders putten hier veel steun uit, omdat het hun sterk houdt en ze zich op deze wijze niet alleen voelen. Telkens is het bezoek aan het graf elkaar weer ontmoeten, waardoor hun kind er, weliswaar op een andere manier, nog voor hen is. De lijn van verbinding tussen de ouder en het kind is zo nog steeds in stand.

Ook loslaten

In hoeverre beïnvloed het jou?

Maar kun je het ook voldoende loslaten als je de begraafplaats verlaat? Of bepalen de herinneringen op die dag een deel van je doen en laten? Of zelfs je levensstructuur, waardoor je beperkingen ervaart? Dat kunnen we samen onder de loep nemen.

Lees ook:

Lees ook: Lijnen van verbinding: Burn-out

Lees ook: Lijnen van verbinding: Muziek (en jouw connectie tot rouw)

Lees ook: Lijnen van verbinding: Tastbaarheden en herinneringen (die je nu nog niet wilt hebben)

Wat kan ik voor je betekenen?

Een eerste stap is een vrijblijvende kennismaking. Dat kan per mail, online, telefonisch of persoonlijk. Omdat ik de volledige aandacht geef aan mijn cliënten of klanten zul je geen telefoonnummer aantreffen op deze site. Laat je contactgegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op.

Maak kennis