Door op "Alles accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons ​​privacybeleid voor meer informatie.

Burn-out

Lijnen van verbinding: Burn-out. Wat jouw onderliggende oorzaak kan zijn.

Burn-out

Wat jouw onderliggende oorzaak kan zijn.

Wist je dat een burn-out goed kan ontstaan door onverwerkt verlies of rouw? Dat kan rouw zijn omdat een naaste is overleden, of omdat je relatie is geëindigd. Onverwerkt verlies heeft diepe impact op je functioneren. Het lukt niet meer, je krijgt een burn-out. En vaak heb je de aanleiding dan niet door.

Het onzegbare, het onuitspreekbare, van een verlies laat ons soms, letterlijk of figuurlijk, sprakeloos, zonder woorden, achter. Soms is de verbindende factor van het verlies zeer intens. Dat merk je ook aan je gevoelens. Die overigens niet losstaan van je verstand en lijf. Sterker nog; je gevoelens worden ergens in je lijf opgeslagen. Die er later weer uit kunnen komen. De informatie die je binnen krijgt, verwerk je zowel lijfelijk, emotioneel als cognitief.

Lijnen van verbinding

Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Bewust of onbewust kun je in aanraking komen met de lijnen van verbinding met betrekking tot verlies en rouw. Dat kan simpelweg door bijvoorbeeld naar het graf te gaan van je dierbare, te luisteren naar muziek, foto’s te bekijken of tastbaarheden vast te houden.

Burn-out en rouw

Het verlies is een feit, daar kun je niets meer aan veranderen.

Wist je dat een burn-out heel goed kan komen omdat je niet gerouwd hebt? Ja, inderdaad, een burn-out kan een reden zijn doordat jij géén rouw hebt genomen. Stress op de werkvloer of privé daarbij kan de emmer doen overlopen. Dat ligt misschien niet zo 1-2-3 in de lijn der verwachting. Omdat géén rouw nemen de onderliggende oorzaak kan zijn die niet herkend wordt. Daar ligt jouw lijn van verbinding met verlies en rouw waaraan je kunt werken.

Rouwverlof

Niet onderschatten.

Maurice de Hond heeft in het verleden een onderzoek gedaan bij vakbond CNV. Een op de tien mensen die een naaste verloren kregen een burn-out door de combinatie van werk en rouw. Mensen gaven ook aan te weinig steun te krijgen van de werkgever of een langere tijd niet goed te functioneren. Vooralsnog is er in de wet niets geregeld met betrekking tot rouwverlof. De bond vindt ook dat dit beter geregeld moet worden. Hoelang je verlof krijgt is afhankelijk per cao. En hoe flexibel je werkgever is hierin. Laten we hopen dat rouwverlof snel wettelijk wordt vastgelegd. Het is namelijk niet alleen een periode van alleen verdriet. Denk maar eens aan alle administratie die geregeld moet worden na een overlijden.

Lees ook:

Lees ook: Lijnen van verbinding: Muziek (en jouw connectie tot rouw)

Lees ook: Lijnen van verbinding: Het graf

Lees ook: Lijnen van verbinding: Tastbaarheden en herinneringen (die je nu nog niet wilt hebben)

Wat kan ik voor je betekenen?

Een eerste stap is een vrijblijvende kennismaking. Dat kan per mail, online, telefonisch of persoonlijk. Omdat ik de volledige aandacht geef aan mijn cliënten of klanten zul je geen telefoonnummer aantreffen op deze site. Laat je contactgegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op.

Maak kennis