Door op "Alles accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons ​​privacybeleid voor meer informatie.

Betekenis geven

Praten over verlieservaringen (en welke betekenis geef jij hieraan?)

Betekenis geven

Hoe betekenis te geven aan je leven na ingrijpend verlies.

“Ik voel me er niet meer thuis”, zegt de 49-jarige Tjitske. “Op het pand hangt een andere naam op de gevel. Ik moet met een andere firmanaam de telefoon opnemen. De sfeer op kantoor is veranderd met de komst van nieuwe collega’s.” Tjitske voelt zich niet meer thuis in “haar” organisatie. Dat heeft te maken doordat 2 bedrijven zijn gefuseerd. Daardoor heeft ze bijna een jaar geleden moeten verhuizen van Overijssel naar Limburg. Maar ze kan maar niet wennen en voelt zich steeds somberder worden. “Welke afscheid wordt hier nog meer geraakt?”, vraag ik haar. Dan vertelt ze dat ze als klein kind samen met haar moeder uit de provincie Friesland moest vertrekken om herenigd te worden met haar vader in Overijssel. Haar vader woonde en werkte in het oosten van het land. Tjitske raakte haar vertrouwde omgevingen al haar vriendinnen kwijt.

Wat betekenis geven bij rouwverwerking op kan leveren

Door het gemis toe te laten praat ze voor het eerst met haar moeder over vroeger.

En hoort ze dat het voor haar moeder ook niet makkelijk is geweest. Meer en meer laat ze haar geboorteprovincie toe in haar huidige leven. Het interieur wordt opgevrolijkt met rode en blauwe accenten: de kleuren van de Friese vlag. Ze leert typisch Friese gerechten koken waarbij de Beerenburger als afzakkertje niet mag ontbreken en luistert naar muziek in Fries dialect. Tjitske krijgt hierdoor weer meer levensvreugde en gaat met meer plezier naar haar werk.

Het verlies: hoe je weer meer betekenis kan geven aan je leven

Het verlies is een feit, daar kun je niets meer aan veranderen.

Wel hoe je met de gevolgen ervan omgaat. Het leven gaat verder: zonder degene die of datgene wat verloren is gegaan. Het opnieuw vormgeven van je eigen levensverhaal, zowel met terugwerkende kracht als naar de toekomst, kun je na een verlies nieuwe betekenis vinden. Het omgaan met je verlies vraagt om een actief proces. Het vraagt om een herbezinning op nieuwe doelen. Het opnieuw richting te kunnen geven aan het leven.

De Verliescirkel (thema 6): Betekenis geven.

Lees ook:

> De Verliescirkel: zes thema’s voor een inzichtelijk rouwproces.

> Welkom (thema 1): is je welkom wel onvoorwaardelijk?

> Hechting (thema 2): het onbewuste proces in je relatie.

> Intimiteit en seksualiteit (thema 3): Un)happy single: waarom jij geen intimiteit toelaat.

> Afscheid nemen (thema 4): Hoe afscheid nemen de man volledig in zijn greep hield.

> Opmerkelijk: rouwen (thema 5) om achterliggend verdriet.

Wat kan ik voor je betekenen?

Een eerste stap is een vrijblijvende kennismaking. Dat kan per mail, online, telefonisch of persoonlijk. Omdat ik de volledige aandacht geef aan mijn cliënten of klanten zul je geen telefoonnummer aantreffen op deze site. Laat je contactgegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op.

Maak kennis