Door op "Alles accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons ​​privacybeleid voor meer informatie.

Afscheid nemen

Hoe (ervaar jij) afscheid nemen?

Afscheid nemen

Hoe afscheid nemen de man volledig in zijn greep hield.

Huilend komt een man naast me zitten op het perron. Ik schat hem rond de 30 jaar. Het is een winterse zondagavond. Hij haalt de ene tissue na de andere uit zijn broekzak. Die hij rechtstreeks naar zijn ogen brengt om de tranen de deppen. “Gaat het?”, vraag ik aan hem. Het duurt een paar seconden voordat hij zijn gezicht vrij heeft om mij te voorzien van een antwoord. “Niet echt”, zegt hij. En vervolgens komt erweer een stortvloed aan tranen naar buiten. Even later komt hij weer bij. Hij kijkt me aan en zegt: “Ik heb net mijn vriendin op de trein gezet.” Waarop ik meteen antwoord: “Dan had je ze beter ín de trein kunnen zetten, dan hoeft ze geen kou te vatten.” Het droevige gezicht van de man verandert voor even in een lach. “Het gebeurt me iedere keer, zegt hij op een serieuze toon. Telkens als ik mijn vriendin wegbreng en haar voor het raam zie zitten in de trein, heb ik zo’n verdriet als ze letterlijk uit mijn gezichtsveld verdwijnt. Dat afscheid nemen raakt me enorm.”

Rouw vermijden (en toch word je daar niet beter van)

Geloof me, hij is niet de enige onder ons.

Elk contact, elke ontmoeting, elke relatie zal op een gegeven moment eindigen. Soms al na enkele minuten en een andere keer pas na 60 jaar. Maar zoals we weten komt er altijd een einde. Daar ontkomen we niet aan. De manier waarop je afscheid neemt heeft veel relatie met de trant van gehechtheid. En dat gaat gepaard met hechtingsgevoelens zoals boosheid, angst, verdriet, vastklampen, om er maar een paar te noemen. De verleiding kan ook aanwezig zijn om onbewust te proberen het afscheid nemen te vermijden en de rouw voor te blijven. Je slaat dan onderdelen van de Verliescirkel over. Het lijkt alsof de rouw vermeden kan worden.

Afscheid nemen op je werk: wat sommige organisaties niet beseffen

Dit gebeurt ook in organisaties.

Bijvoorbeeld bij reorganisaties, fusies of interne veranderingen. Men verwacht van werknemers dat ze overnight zich zonder problemen verbinden aan de nieuwe organisatie(structuur), logo, of merknaam. Of aan nieuwe collega’s of managers. Vanuit de gedachten van managers m.b.t. ‘beheersing en controle’ denken ze vaak een ‘shortcut’ te kunnen maken in de verliescirkel. Maar helaas, ‘shortcuts’ hierin bestaan niet.

Afscheid nemen: waarom je het zou moeten omarmen

Op het moment van hechten is het afscheid al inbegrepen.

Dat is inherent met elkaar. En door werkelijk afscheid te nemen van iets of iemand betekent dat er weer mogelijkheden ontstaan voor een nieuw welkom. Mijn ervaring met de man op het perron geeft aan dat hier meer speelt dan alleen het afscheid nemen van zijn vriendin. Dat zit veel dieper in zijn verleden. Dat blijkt ook uit de gesprekken die we met elkaar voeren in de praktijk. Het telkens tijdelijk afscheid nemen van zijn vriendin vergaat hem daardoor al een stuk beter.


De Verliescirkel (thema 4): Afscheid nemen.

Lees ook:

> De Verliescirkel: zes thema’s voor een inzichtelijk rouwproces.

> Welkom (thema 1): is je welkom wel onvoorwaardelijk?

> Hechting (thema 2): het onbewuste proces in je relatie.

> Intimiteit en seksualiteit (thema 3): Un)happy single: waarom jij geen intimiteit toelaat.

> Opmerkelijk: rouwen (thema 5) om achterliggend verdriet.

> Betekenis geven (thema 6): Hoe betekenis te geven aan je leven na ingrijpend verlies.

Wat kan ik voor je betekenen?

Een eerste stap is een vrijblijvende kennismaking. Dat kan per mail, online, telefonisch of persoonlijk. Omdat ik de volledige aandacht geef aan mijn cliënten of klanten zul je geen telefoonnummer aantreffen op deze site. Laat je contactgegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op.

Maak kennis